Hvad er det, der gør Shopify til en så dominerende e-commerce-platform? Hvilke værktøjer gør de brug af, og hvilke typer af indhold skaber de? Hvordan griber de content marketing an?
Hvilken rolle spiller Shopify i Amazons totale dominans? Kan/skal Shopify konkurrere med Amazon? Er det overhovedet muligt?
Historien om Shopify
Historien om Shopify starter i 2004 med en tysk programmør ved navn Tobias Lütke, der boede i Ottawa i Canada. Han var en dygtig snowboarder, og han ønskede at starte en webshop med fokus på snowboarding. Det eneste problem var, at han ikke kunne finde en platform, der var til at komme i nærheden af for penge og som var brugervenlig.
Han besluttede sig derfor for at kode og bygge webshoppen helt fra bunden uden brug af de eksisterende webshopsystemer, der fandtes på det tidspunkt. Shoppen fik navnet Snowdevil.
Folk fik øjnene op for Tobias’ webshop og var så imponerede over det, han havde bygget, at de begyndte at spørge om lov til at bruge hans software til at drive deres webshops med.
Det stod hurtigt klart, at softwaren der dannede grundlag for den lille, nystartede snowboardwebshop havde et større potentiale for Tobias Lütke end blot at sælge snowboards.
Han lancerede derfor i 2006 e-commerce platformen Shopify med en co-founder.
Siden da er platformen vokset og er i dag et børsnoteret selskab med over 4000 medarbejdere, mere end 1,5 milliard dollars i omsætning og en markedsværdi, der nærmer sig både General Motors’ og Fords.
Iværksætterdrømmen gøres lettilgængelig
Shopify sælger drømmen om, at alle og enhver skal kunne finde ud af at starte og drive en webshop. Den månedlige pris for at drive en webshop med Shopify er overkommelig for de fleste, og derfor er det også en platform, mange små- og mellemstore webshops ynder at benytte sig af.
Platformen er oplagt til dem, der måske ikke har den store erfaring med programmering og som ikke har råd til at hyre en dyr udvikler til at lave en skræddersyet, avanceret løsning.
Alene i 2019 købte over 300 millioner forbrugere en vare på en webshop bygget med Shopify.
På Black Friday i 2019 blev der solgt for mere end 2,9 milliarder dollars på alle Shopify-webshops rundt omkring i verden. Størstedelen af handlerne blev i øvrigt foretaget på mobile enheder.
Sådan bærer Shopify sig ad med content marketing
Shopify har taget content marketing til helt nye højder, end nogen anden virksomhed måske før har formået.
Når man skal starte og drive en webshop og generelt bare drive en virksomhed, står man med tusindvis af spørgsmål, som man ønsker svar på.
Det har Shopify gennemskuet. De sørger for at skabe indhold, der giver de allerbedste og mest grundige svar på de typiske spørgsmål, den mere eller mindre uerfarne nystartede iværksætter måtte stå med.
De sørger dog ofte for at gøre lidt ekstra og gå lidt længere, end så mange andre ville gøre. De sørger for at identificere vigtige søgefraser med høj søgevolumen (med relation til iværksætteri, webshops mv.), som de så tager fuldkommen ejerskab over ved at lave dedikerede underdomæner, der berører og besvarer de pågældende søgefraser. Som regel lykkes de med at få disse underdomæner til at ligge blandt de første søgeresultater på første side på Google.
Et eksempel er Burst, en hjemmeside dedikeret til at finde gratis stock photos til f.eks. webshopejere, så de nemt og hurtigt kan få sat billeder på deres webshops og komme i gang med at sælge. Man kan forestille sig, at det er meget rammende for målgruppen, at de måske ikke har kapital eller mulighed for at hyre en professionel fotograf til at skyde kvalitetsbilleder. Derfor er en løsning som denne ganske oplagt.
Antallet af månedlige søgninger på søgeord relateret til gratis stock photos er skræmmende højt. Det lader til at være en klog strategi, at man går all in på at tage ejerskab over alle søgningerne, der er i det her tilfælde.
Ikke blot ved at lave en perifer underside på det Shopifys eksisterende website, men ved at skabe content, værktøjer og i dette tilfælde et helt nyt domæne, der skal være en specifikt målrettet indgangsvinkel til at fange de mange søgninger, der i dette tilfælde er på lige præcis gratis stock photos.
Et andet lignende eksempel drejer sig om køb og salg af webshops, som jo også må siges at være et forretningsområde, der er relevant for Shopify at indtage.
Her har Shopify – igen på helt separat domæne – skabt en markedsplads, hvor man kan købe og sælge webshops. Her har de altså skabt endnu en mulighed for at hente en masse værdifuld trafik fra Google-søgninger på specifikke og meget relevante søgeforespørgsler i den her henseende:
Listen over brugbare værktøjer skabt af Shopify lader til være uendelig.
Et andet godt eksempel er en business name generator. Værktøjet sørger kun for at foreslå firmanavne, hvor det dertilhørende domæne er ledigt. Også her henter de store mængder af trafik fra et ganske betragteligt antal månedlige Google-søgninger:
Eksemplerne med antal søgninger er med udgangspunkt i Google-søgninger i USA.
Det er ganske enkelt imponerende, hvor mange nye indgangsvinkler de generelt formår at skabe ved at kreere værdifuldt indhold og brugbare værktøjer, der passer helt perfekt til målgruppen og som rent faktisk har til formål at hjælpe – uden at værktøjet er en direkte salgskanal.
I skrivende stund er der i alt hele 22 værktøjer i stil med de nævnte. Der er værktøjer, der hjælper med at udtænke et slogan, lave et logo, generere QR-koder, lave visitkort, fakturaer, shipping labels, udregne profitmargen og en masse andet.
Alle værktøjerne har til formål at hjælpe de små og mellemstore erhvervsdrivende. Alle og enhver kan gøre brug af værktøjerne. Man behøver ikke engang at have en webshop hos Shopify.
Selvom vi her har at gøre med en virksomhed, der arbejder i en helt anden skala, end mange danske virksomheder gør og kan, så vil de fleste kunne tage ved lære af Shopifys imponerende eksekvering, når det kommer til content marketing.
Man kan tage ved lære, uanset om man er et brand, der selv står for planlægning og eksekvering af contentstrategi, eller om man er et marketingbureau eller tekstbureau, der hjælper virksomheder med at producere og distribuere content.
Formår man at tilbyde værktøjer, der hjælper brugerne med at løse et reelt problem, der irriterer dem eller som besvarer relevante spørgsmål, de sidder med, så er der altså en gevinst at hente. Shopify har så gjort det med 22 forskellige værktøjer, men mindre kan naturligvis også gøre det.
Indholdsproduktion i alle afskygninger
Når man kigger på mængden af content, Shopify formår at skabe, må man endnu engang bare bøje sig i støvet. Det er beundringsværdigt, hvor mange artikler, videoer, podcasts mv. de udgiver, og endnu mere imponerende er det at se, hvor velskrevet, velproduceret, værdiskabende og brugbart det hele er.
Shopify skaber mere og bedre indhold, end mange traditionelle medie gør.
Blogsektion med lange, velskrevne indlæg
Blogsektionen på Shopifys hjemmeside har hver måned over en million læsere, og den har spillet en stor rolle i opbygningen af Shopify som platform og et dertilhørende trofast publikum.
Helt konkret har mange af blogindlæggene til formål at give den nødvendige vejledning og de nødvendige ressourcer, der skal til for at drive en webshop. Ved at Shopify skaber relevant og værdifuldt indhold, som kunden rent faktisk kan bruge til noget, vil kunden med stor sandsynlighed have lyst til ofte at vende tilbage til blogsektionen og f.eks. tilmelde sig nyhedsbrevet for at få løbende opdateringer om brugbart indhold. Her kræver det naturligvis, at der er noget (af høj kvalitet) at vende tilbage til. Og det må man sige, at der er. På bloggen udgives der stort set et nyt indlæg hver eneste dag.
Det er helt centralt, at man som bruger føler, at man får brugbar viden fra det indhold, der serveres. I sidste ende vil det gøre, at Shopify formår at skabe et mere langvarigt og frugtbart forhold til brugeren.
Udover at Shopify laver mange blogindlæg, der har til formål at vejlede og eksempelvis berører, hvordan man i praksis opsætter Facebook Pixel på sin webshop, så er der derudover lige så mange indlæg, der har til formål at inspirere og opfordre til, at man kaster sig ud i iværksætteri, hvis man drømmer om det. F.eks. er der en lang række beretninger fra iværksættere, hvor man kommer ind under huden på dem og får en fornemmelse af, hvad der driver dem og hvordan de er nået til, hvor de er i dag.
Det kan enten være med til at motivere etablerede iværksættere eller inspirere dem, der endnu ikke har turdet at tage springet, og det er essensen af den content plan, virksomheden praktiserer.
Det er tydeligt, at Shopify er på en mission, der handler om at gøre Shopify til synonym med iværksætteri, og at det skal være nemt for enhver at komme i gang med det. Shopify – med alt hvad det indebærer af værktøjer og indhold – skal være stedet, man går hen, når man ønsker at blive inspireret og blive en bedre, klogere og mere motiveret iværksætter, end man var i går.
Det er især relevant i en tid, hvor iværksætteri er mere populært og mere eksponeret i tv og på sociale medier end nogensinde før. Den bølge udnytter og rider Shopify til fulde med på.
Blogsektionen på Shopifys hjemmeside havde angiveligt 27 milioner sidevisninger i 2018. Det er i hvert fald det senest tilgængelige tal, der er at finde. Siden da er tallet højst sandsynligt steget gevaldigt.
Som noget af det allerførste og mest iøjnefaldende på bloggen opfordres man til at tilmelde sig Shopifys nyhedsbrev, der giver tips, inspiration, viden og værktøjer til at drive en succesfuld forretning. Nyhedsbrevet har – ifølge Shopify selv –mere end 446.000 tilmeldte.
Brugbare guides
Shopify har lavet adskillige guides til alt lige fra annoncering på Pinterest, Instagram marketing, e-mail marketing, dropshipping og en masse andre emner.
Det hjælper med at bygge troværdighed. Der er tale om lange, gennemarbejdede guides, der klæder læseren godt på til at kaste sig ud i f.eks. at annoncere på Pinterest.
Det er komplette, færdige køreplaner, der tager brugeren i hånden og gør vedkommende klar til kaste sig ud i annoncering på Pinterest med det samme.
I nedenstående eksempler har de først og fremmest udarbejdet en gennemført (og lang) guide til, hvordan man bør tænke SEO ind i arbejdet med sine produktbeskrivelser, og dernæst har de lavet en guide i samme boldgade, der berører, hvordan man skriver fængende produktbeskrivelser, der informerer og overbeviser kunden om at købe noget i din webshop. De gode råd kan i øvrigt også overføres til arbejdet med at skrive kategoritekster.
Online videokurser
De har ligeledes dedikeret en hel side til online videokurser og workshops, hvor man kan blive klogere på SEO, dropshipping, Instagram-annoncer, Facebook Ads, design, produktfotografi og en hel masse andet. Der er kurser til både de erfarne og de uerfarne.
Inspirerende videoindhold
En anden gren af Shopifys content marketing strategi er de inspirerende videofortællinger, der skal motivere både nuværende iværksættere og dem, der endnu ikke har taget springet:
Podcasts
At starte en podcast, der formidler inspirerende iværksætterhistorier har været en helt naturlig forlængelse af det indholdsunivers, som Shopify i forvejen har haft.
Det er et velkendt faktum, at podcastmediet er populært og har været det i de seneste par år. Mange foretrækker at konsumere indhold ved at høre det fremfor at læse det, og især når man er på farten, træner, vasker op eller går med hunden, giver podcastformatet utrolig god mening
Den bølge har Shopify naturligvis været med på fra starten af.
De har bl.a. gjort det i form af serien “Shopify Masters”, en ugentlig podcast, hvor spændende iværksættere interviewes og fortæller om den rejse, de har været på. Det giver et rigtig godt indblik i de processer og udfordringer, man som iværksætter i det ene eller andet omgang gennemgår. Samtidig giver det et indblik i de vidt forskellige iværksætterhistorier og ildsjæle, der findes derude.
Shopify excellerer med podcastformatet, og de formår at skabe inspirerende fortællinger, der også kan være i stand til at tiltrække et nyt publikum.
Besvar alle tænkelige spørgsmål med et opslagsværk
Shopify har ligeledes skabt et helt leksikon/opslagsværk med alle tænkelige businessrelaterede fagbegreber, der findes derude.
Det kan igen give en masse værdi ift. SEO, når brugeren eksempelvis spørger “what is inventory management?” og vedkommende så lander på Shopifys side, der besvarer lige præcis dét spørgsmål.
De hundreder (måske endda tusinder) af andre fagbegreber, de har besvaret, er alle sammen lig med hundreder/tusinder af nye, potentielle indfaldsveje til at hjælpe og pleje forholdet til nuværende kunder eller til at tiltrække nye kunder for Shopify.
Det har ganske givet krævet en enorm investering at få en så tung og detaljeret videnssektion op at køre, men i det lange løb har Shopify helt sikkert en forventning om, at investeringen tjener sig hjem i form af mange nye besøgende og kommende kunder.
Generelt set lader det til, at Shopify har gjort en dyd ud af at finde de ting og de spørgsmål, hvor målgruppen er mest i tvivl, og så har de derefter bygget kvalitetsindhold, der grundigt besvarer de spørgsmål, og vigtigst af alt har de sørget for at målgruppen finder det blandt de allerførste søgeresultater på Google.
Man kan nævne et hvilket som helst emne, der har den ene eller anden relation til iværksætteri eller bare dét at drive forretning, og så er der en overvejende sandsynlighed for, at Shopify har udarbejdet content, der berører lige præcis dét emne.
Forskellige typer af indhold har forskellige formål
Der er forskel på, hvor i kunderejsen de forskellige typer af indhold kommer til deres ret.
Der er nogle indholdstyper, der primært har til formål at nå bredt ud og hjælpe kommende, håbefulde iværksættere med de tvivlsspørgsmål, de sidder med. I dén forbindelse giver det Shopify muligheden for at etablere et tidligt forhold til brugeren, også selvom brugeren måske ikke er helt klar til at springe ud i iværksættereventyret og dermed gøre brug af Shopify endnu.
Andre typer af indhold fokuserer i høj grad på den nederste del af salgstragten, hvor man går meget detaljeret til værks og henvender sig til dem, der allerede er i gang med deres iværksættereventyr.
Det kan ske vha. helt utroligt udførlige case studies, hvor Shopifys eget team af marketingeksperter viser, hvordan en webshop i Shopify bygges helt fra bunden. De gennemgår ALT i processen. Lige fra virksomhedsidé, opsætning af webshop i Shopify, annoncering, det første salg, forsendelse mv.
Det er allerede blevet nævnt flere gange her i artiklen, men det er simpelthen imponerende at se, hvor gennemarbejdet og dybdegående indhold, der bliver produceret hele vejen igennem fra start til slut. Der bliver aldrig sprunget over, hvor gærdet er lavest. Alt bliver dokumenteret og fulgt helt til dørs, og for mange nye og potentielle kunder vil det højst sandsynligt hjælpe med at fjerne nogle af de bekymringer og tvivlsspørgsmål, de sidder med ift. forestillingen om, hvor svært det mon er at starte og drive sin egen webshop.
Her viser Shopify, hvor nemt det i virkeligheden er, og de viser det med udgangspunkt i deres eget produkt, og hvad det er i stand til at udrette.
Som Shopifys egen Content Marketing Lead selv udtrykker det, så er content marketing et maraton. Ikke et 100-meter løb. Er man i stand til at skabe et publikum vha. relevant, værdiskabende og brugbart indhold, kan man opnå store resultater på den lange bane. Værdien af et trofast publikum kan man ikke sætte tal på. Skaber man sit helt eget medieimperium, som man selv ejer og kontrollerer, er man ikke lige så afhængig af andre annonceringsplatforme og deres algoritmer, som man ikke har nogen kontrol over.
Det vigtige er, at man som virksomhed ser sig selv som et mediehus og udgiver af relevant, værdiskabende indhold, der ikke har som primært formål at sælge en masse produkter, men derimod at skabe værdi og gøre brugeren klogere.
Når du med din virksomhed bygger en content marketing strategi, så kan du – som Shopify – vælge at bygge content, der berører og besvarer alle dine kunders hyppigst stillede spørgsmål. Sørg for, at dine svar og dit indhold er det bedste og mest gennemarbejdede, kunden kan finde. Shopify besvarer som beskrevet kundernes mange spørgsmål med artikler, guides, videoindhold, podcasts opslagsværker mv. Det giver målgruppen mulighed for at tilgå og konsumere indholdet i det format, de selv foretrækker.
Shopify producerer og giver så meget værdifuldt (gratis) indhold, at det er de færreste, der nogensinde vil kunne nå at konsumere det hele. Det er et sandt overflod af indhold.
Er Shopify kun for de små webshops?
Svaret er nej. Der findes adskillige eksempler på aktører, der har formået at bygge enorme foretagender med Shopify som platform.
Fordelen ved Shopify er, at platformen kan skaleres, og efterhånden som en webshop gror sig større, vil Shopifys setup også vokse i takt med den udvikling og tilpasse værktøjerne til det.
En af verdens største influencere teamer op med Shopify
Tilbage i august 2018 havde Kylie Jenner fornøjelsen af at pryde forsiden af Forbes Magazine. Hun blev her fremhævet som den yngste self-made milliardær nogensinde.
Kylie Jenners vej mod milliardærstatus skyldes bl.a. et kosmetikimperium ved navn Kylie Cosmetics, som hun har opbygget. Det bemærkelsesværdige ved opbyggelsen af dén virksomhed er måden, det er sket på. En måde, der for blot få år siden ikke ville have været mulig.
Virksomheden bestod indtil for nylig blot af syv fuldtidsmedarbejdere og fem på deltid. Et foretagende af den kaliber villet for blot nogle år siden have krævet en langt større medarbejderstab til at varetage vedligeholdelse og udvikling af hjemmesiden, fragt, distribution, salg mv.
Kylie Jenner er en af verdens allerstørste influencere, og med 192 millioner følgere på Instagram er det den eneste kanal, hun egentlig behøver til promovering af brandet.
Produktion og emballering er outsourcet til en ekstern private label virksomhed, og når vi snakker salg og distribution, er det her, Shopify kommer ind i billedet. Salg og distribution af varerne håndteres nemlig udelukkende af Shopify. Kylie Cosmetics gør brug af Shopify som platform til webshoppen. I dette tilfælde er det Shopify Plus, der specifikt henvender sig til større virksomheder, hvor det er nødvendigt med et større setup og volumen end ved de små, nystartede webshops.
I dette tilfælde betaler Kylie Jenner 480.000 US dollars og 0,15 % af salget årligt for at gøre brug af Shopify som platform.
Der har ganske vist efterfølgende været sået tvivl om, hvorvidt Kylie Jenner rent faktisk er milliardær (i dollars) eller ej, men sikkert og vist er det, at forretningsforetagendet har indbragt hende adskillige hundrede millioner dollars, og at hun har solgt 51% af foretagendet for 600 millioner dollars til kosmetikgiganten Goty.
Sikkert og vist er det også, at Shopify har været platformen og fundamentet, der i høj grad har medvirket til succesen for Kylie Cosmetics. Det er et godt bevis på, at Shopify favner utrolig bredt og være platformen for både de store og de små.
Udover Kylie Jenner har også Drake, Justin Bieber og Kim Kardashian gjort brug af Shopify Plus til at sælge produkter online.
Gymshark: En imponerende case hos Shopify
Har man købt træningstøj fra Gymshark, har man – måske uden at vide det – stiftet bekendtskab med Shopify. Gymshark gjorde helt fra starten af brug af Shopify. På et tidspunkt valgte Gymshark at gå væk fra Shopify og i stedet skifte til Magento, hvilket de fortrød, og i sidste ende vendte de tilbage til Shopify. Det var netop beslutningen om at forlade Shopify til fordel for en anden platform, der fik virksomheden til at indse, hvor fleksibel og velfungerende en platform Shopify er.
Gymshark er en af de hurtigst voksende virksomheder i Storbritannien, og væksten har til tider været så ekstrem, at det har været svært at følge med.
Omkring år 2015 stod det klart, at den enorme vækst man i virksomheden oplevede, krævede en platform, der kunne håndtere den massive mængde trafik og ordrer.
Ben Francis, stifteren af Gymshark, og resten af Gymshark-teamet fortrød som bekendt skiftet til Magento. Først og fremmest tog det ifølge dem for lang tid at få det op at køre. Det tog mellem 6 og 8 måneder at bygge websitet med Magento som platform, og da man endelig var færdig med at bygge det, havde Gymshark vokset sig dobbelt så stor, og man var vokset fra den kapacitet, den nye hjemmeside var i stand til at tilbyde.
Det nye website bygget med Magento som platform kostede flere hundrede tusinde dollars, og på årets største shoppingdag, Black Friday, crashede hjemmesiden og var nede i 8 timer. Ifølge Gymshark selv kostede det virksomheden 100.000 britiske pund.
Det frustrerende forløb med Magento-platformen sluttede efter 10 måneder, og Gymshark gik tilbage til Shopify og mere specifikt Shopify Plus, der – som tidligere nævnt – er en enterpriseløsning tiltænkt større virksomheder. Muligheden for at skalere efterhånden som behovet opstår, gør platformen oplagt til den internationale ekspansion, Gymshark var på vej mod. Platformen vokser således sammen med virksomheden.
Grundlæggeren af Gymshark, Ben Francis, fremhæver selv alsidigheden ved Shopify, der gør, at det ikke kun er den nystartede hobbyiværksætter, der kan bruge Shopify, men at det også i stor stil bruges af store virksomheder som Gymshark.
At Gymshark er en stor spiller, fik man endnu et bevis på for nylig, hvor det kom frem, at Gymshark nu er mere end 1 milliard britiske pund værd. Det har især været brugen af influencere på Instagram, der har medvirket til den massive succes i løbet af de seneste par år for virksomheden.
Af andre nævneværdige virksomheder, der gør brug af Shopify som platform, kan nævnes Red Bull, MVMT, Simba og Allbirds.
Man begynder efterhånden også at se gamle brands som Heinz (ketchup) og Lindt (chokolade) gøre brug af Shopify – måske i et forsøg på at ride med på den succesbølge, mange yngre brands har formået at opnå med Shopify som platform i løbet af de seneste par år.
Fremtiden for Shopify
Det lader til, at succesen ingen ende vil tage for Shopify. Ikke engang globale finansielle kriser lader til at kunne stoppe den vækst, Shopify har oplevet siden lanceringen i 2006. Man kunne frygte, at en krise som den verden oplevede i 2008, ville være i stand til at bremse de fleste virksomheders væksteventyr, men for Shopify betød den periode blot yderligere vækst.
Det lader til, at Shopify altid klarer sig godt i krisetider.
Når den globale økonomi rammes hårdt og mange mister jobbet eller får brug for at supplere deres indkomst, kan en af løsningerne være at føre den lille iværksætterdrøm ud i livet, som man altid har gået med. Og i det tilfælde vil mange højst sandsynligt vælge den platform, der er mest til stede og mest behjælpelig for dem, der ønsker en så nem og brugervenlig platform som muligt til at føre drømmen ud i livet.
Akkurat som det var tilfældet i 2008, har Shopify i år med coronakrisen oplevet en markant stigning i antallet af nye webshops på platformen. Mellem 13. marts og 24. april – da krisen for alvor blussede op – steg antallet af nye webshops med 62 % sammenlignet med de foregående 6 uger. Kigger man specifikt på Storbritannien, blev der oprettet 70 % flere webshops i samme periode. Det lader altså til, at iværksætteri og skabertrang blomstrer i krisetider.
Shopify hviler dog på ingen måde på laurbærene. De introducerer løbende nye tiltag og værktøjer, der ikke kun skal styrke de mange webshopejeres muligheder for succes, men som også skal styrke Shopifys egen position på markedet.
Nyeste skud på stammen er Shopify Shop, der kan ligne et våben, som direkte er tiltænkt som modsvar til Amazons dominans, når det kommer til internethandel.
“Shop” er en app til forbrugerne, hvorpå de kan shoppe fra et udvalg af forskellige Shopify-webshops. Det gør samtidig, at webshopejerne kan slippe for at sætte en webshop op på eget domæne, da det hele foregår i Shop-appen. Produkterne fra de forskellige webshops samles altså i én og samme app. Shopify har ikke før på samme måde henvendt sig direkte til forbrugerne med et B2C-produkt som dette, hvor man som forbruger i en app (lavet af Shopify) kan shoppe.
Konceptet med Shop-appen kommer ikke til at varetage butikkernes varelager. Appen er blot videreformidler og udstillingsvindue for det lager og de varer, de forskellige Shopify-webshops har. De forskellige webshops er fortsat selv ansvarlige for distribution af varerne.
Shopify ser ikke selv appen som led i et forsøg på at konkurrere med Amazon eller andre markedspladser. I det hele taget ser Shopify ikke sig selv som en konkurrent til Amazon. Derimod ser de appen som en personlig assistent, der hjælper med at skabe overblik og giver købsanbefalinger på baggrund af, hvilke brands man som kunde interesserer sig for.
Formålet med Shop-appen for Shopify selv er, at skabe endnu mere trafik og få endnu flere forbrugere til at købe fra Shopify-webshops. Jo mere succes de forskellige Shopify-webshops har, jo større succes har Shopify som helhed.
Når man som brand gør brug af Shop til at sælge sine varer, betaler man et transaktionsgebyr på mellem 2,4 og 2,9 %, og det er eneste omkostning, der for de forskellige brands er forbundet med at være en del af appen.
Selvom Shopify ikke ser sig selv som en konkurrent til Amazon, er det interessant at se, hvilken retning de to hver i fremtiden vil bevæge sig i ift. denne branche.
Konkurrencen mellem Amazon og Shopify
Spørgsmålet er så, om Amazon på nogen som helst måde bør føle sig truet af Shopify. I 2018 rykkede Shopify forbi Ebay og er nu på 2. pladsen på listen over, hvilke platforme der står for flest salg online. Amazon indtager 1. pladsen.
Får Shopify succes med Shop-konceptet, giver det en interessant mulighed for at få de små og mellemstore virksomheder med ombord, som er trætte af de relativt høje gebyrer, Amazon lader til at kræve fra forretninger, der ønsker at sælge via Amazon.
Amazon har faktisk tidligere udbudt en service, der i et eller andet omfang skulle konkurrere med Shopify og andre webshopplatforme. Platformen hed Amazon Webstore, og den gjorde det muligt for små og mellemstore erhvervsdrivende at bygge og drive en webshop.
I 2015 valgte Amazon dog at lukke helt ned for denne service. Det blev aldrig til den helt store succes og dominans, som Amazon har opnået ved tidligere indtog på nye markeder.
Det kan derfor nu ligne, at Shopify har endnu mere albuerum i jagten på at blive altdominerende på markedet. Der findes dog naturligvis også aktører som Magento og WooCommerce.
Der gik dog ikke lang tid efter nedlukningen af Amazon Webstore, før Amazon annoncerede et partnerskab med Shopify. Det indebar, at de eksisterende webshops på Amazon Webstore skulle skifte til Shopify, og omvendt skulle Shopify introducere muligheden for at gøre brug af Amazons betalingsløsning.
Vi har tidligere set eksempler på, at Amazon forsøger at indtage og på sigt dominere nye brancher, hvor de i forvejen ikke er dominerende. Det skete bl.a. med købet og overtagelsen af Whole Foods, som de i 2017 købte for 13,7 mia. US dollars.
Man kan kun forestille sig, at det her marked også er et, hvor Amazon ønsker at være dominerende. Det er derfor ikke utænkeligt, at Amazon har overvejet muligheden for at købe Shopify med det formål at blive altdominerende indenfor e-commerce-løsninger. Om det overhovedet er muligt, er så en helt anden sag.
Amazon er i dag dominerende, når det kommer til internethandel til private. Hvis de også kan komme til at eje hele infrastrukturen og platformen, som andre virksomheder bruger til at sælge online til forbrugerne, er det interessant.
Om Amazon har planer om – eller nogensinde får mulighed for – at købe Shopify, er svært at sige.
Shopify er en ekstrem contentmaskine
Hvad der startede som en simpel webshop, der havde til formål at sælge snowboardudstyr, er i dag vokset til at være den største e-commerce platform i verden.
Shopify er i dag børsnoteret og omsætter årligt for over 1,5 milliard US dollars. De buldrer derudaf.
Shopify giver ikke blot kunderne en platform, hvor man kan kan sælge sine produkter. Shopify har bygget et økosystem, der hjælper kunderne med at få endnu større succes, og det er en af de helt store grunde til, at Shopify som platform og virksomhed er der, hvor de er i dag.
Som webshopejer får man alle de redskaber, der er nødvendige for at opsætte, drive og vækste en webshop.
Ingen anden platform har på samme måde formået at skabe og sælge en så gennemført fortælling om, hvor nemt det er at starte og drive en webshop. De sælger på mange måder drømmen om et fleksibelt arbejdsliv med mere frihed. Den fortælling formår de at gøre indbydende, og den skinner igennem fra start til slut i alle de indholdstyper, virksomheden arbejder med. Ingen anden platform formår på samme måde at hjælpe kunderne.
Det er en contentmaskine uden lige.
De er længder foran konkurrenterne. Det er svært at forestille sig Magento, Prestashop, WordPress (WooCommerce) eller nogen af de andre platforme levere samme mængde brugbare og gennemarbejdede indhold, der rent faktisk hjælper brugerne i samme omfang. Shopify er bare bedre end alle de andre på det punkt. Det er facts.
Shopify gør det lettilgængeligt at starte og drive en webshop. De har ændret måden, hvorpå man som forretningsdrivende sælger online og gjort det en smule mindre frygtindgydende at træde ind i en verden, hvor Amazon lader til at være godt i gang med at æde alt og alle.
Artiklen her har forhåbentlig været med til at belyse, hvordan Shopify helt konkret bærer sig ad med at skabe content, der rammer målgruppen på fornemste vis.
Shopify er stjerneksemplet på en gennemtænkt og veleksekveret content marketing strategi.